Over vrijwilligerswaardering

Als organisatie waardeer je, je vrijwilligers. En dat wil je soms ook laten zien en even extra benadrukken. Je waardeert ze iedere dag voor hun inzet, betrokkenheid, motivatie, energie en voor de tijd die ze investeren.

Sommige organisaties trakteren hun vrijwilligers 1 keer per jaar op een feestavond. Anderen organiseren een kerstborrel, zomer barbecue, een uitje, maaltijd of delen attenties uit. En uiteraard zijn er verschillende combinaties mogelijk, net als de oude vertrouwde VVV bon.

Hoe een organisatie vorm geeft aan vrijwilligerswaardering is aan hen. Zij kennen hun eigen vrijwilligers het beste en weten ook wat binnen hun eigen mogelijkheden ligt. Het is belangrijker om er aandacht voor te hebben dan hoe je er precies vorm aan geeft. Iedere vrijwilliger verdient het immers om gewaardeerd te worden.

Als vrijwilligerscentrale mogen wij jaarlijks een blijk van waardering vormgeven namens gemeente Doetinchem. Dit doen we rond 7 december, de Nationale dag van de Vrijwilliger. Het is als ware een extraatje bovenop wat organisaties zelf doen voor hun vrijwilligers. Wij proberen de waardering ieder jaar op een andere manier te doen, om veel verschillende vrijwilligers aan te spreken. Het ene jaar zal de actie of activiteit je daarom mogelijk meer aanspreken dan het volgende jaar.

In de afgelopen jaren hebben we mensen getrakteerd op een voorstelling, en zijn er verschillende kennissessies geweest gecombineerd met entertainment. Tijdens de corona jaren was er een prijsvraag en deelden we taarten uit. En de laatste twee acties waren een professionele foto shoot en een paginagrote “bedankt” advertentie namens veel verschillende vrijwilligersorganisaties en gemeente Doetinchem.

Wat we het komende jaar organiseren, houden we nu nog even geheim…