10 januari 2022

Vrijwilligersverzekering

Stel je voor: – Je bent als vrijwilliger actief en wordt gevraagd of je foto’s wilt maken. Iemand stoot je per ongeluk aan en jouw telefoon valt op de grond: kapot. En nu…?

– Je bent vrijwilliger bij een manege en een paard maakt een onverwachte beweging waardoor je valt en een been breekt. Wat nu?

– Je helpt bij de kindervakantiedagen en tijdens een speurtocht raakt iemand jouw zaklamp kwijt. En nu…?

De gemeente Doetinchem heeft een collectieve (secundaire) verzekering voor vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijke stagiaires en jongeren die deelnemen aan projecten in het kader van een maatschappelijke diensttijd. (De vrijwillige politie en vrijwillige brandweer vallen niet onder deze verzekering).

De verzekering is afgesloten bij Centraal Beheer en dekt schades die door vrijwilligers zijn veroorzaakt. Ook als anderen schade oplopen door acties van vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijk stagiairs is dit mogelijk gedekt door de verzekering. Het is hierbij niet nodig om aangemeld te zijn bij de gemeente of de verzekeringsmaatschappij.

De vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiaires zijn verzekerd voor:

  • Aansprakelijkheid van de vrijwilliger en de organisatie
  • Verkeersaansprakelijkheid rechtspersonen. Let op, niet voor mantelzorgers!
  • Ongevallenverzekering voor vrijwilligers (primaire dekking!)
  • Persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers
  • Rechtsbijstandverzekering voor de vrijwilliger
  • Bestuurdersaansprakelijkheid voor de organisatie, stichting of vereniging (rechtspersonen waarvan het balanstotaal per 01-01 niet meer dan € 500.000,- bedraagt en er geen negatief eigen vermogen is ontstaan)

Wanneer er sprake is van schade tijdens vrijwilligerswerk moet je eerst een schadeclaim indienen bij de eigen verzekeringsmaatschappij. Wanneer de eigen verzekeringsmaatschappij niet uitkeert, dan kan de claim worden ingediend via de gemeente bij Centraal Beheer. Zij beoordelen dan of de schade onder deze verzekering valt. Schade door een ongeval kan meteen bij Centraal Beheer worden gemeld.

Op de website van Centraal Beheer staan verschillende voorbeelden. Daarnaast geven ze uitleg over de te doorlopen stappen wanneer er sprake is van schade. Voor meer informatie: https://www.centraalbeheer.nl/zakelijk/bedrijfsverzekeringen/vrijwilligersverzekering/vrijwilligers